نمایش گذر سیاره عطارد به صورت زنده


 وبگاه آسمان پارس طی 15 سال گذشته در زمان های مختلف اقدام به نمایش زنده وقایع آسمانی نظیر خسوف ، کسوف ، گذر زهره و عطارد از طریق وب نموده است. 20 اردیبهشت ماه واقعه نادر گذر سیاره عطارد از مقابل خورشید رخ میدهد که به سبب مشکل بودن رصد آن توسط عموم مردم و در دسترس نبودن تجهیزات رصدی ، گذر عطارد از طریق وبگاه آسمان پارس نمایش داده میشود.

برای مشاهده گذر عطارد از مقابل خورشید به سبب نور شدید خورشید امکان مشاهده این پدید با چشم بدون ابزار ممکن نیست. بسیاری از افراد علاقمند به رصد چنین پدیده ای نیز دسترسی به ابزاری نظیر تلسکوپ و فیلتر های خاص را نداشته و به این سبب بهترین و سالم ترین راه تماشای چنین رخداد هایی مشاهده از طریق وب و رسانه های تصویری خواهد بود. آسمان پارس در نظر دارد از طریق وب گاه Parssky.com و سایت عکاسی Skypix.org همچنین شبکه های اجتماعی  مرتبط با این مجوموعه این رخداد بی نظیر را به نمایش در آورد. دو دستگاه تلسکوپ مجهز به فیلتر هیدروژن آلفا H-Alpha متصل به وب به صورت همزمان تصاویر با کیفیت بسیار بالا را در دسترس بینندگان قرار میدهند.

 

 ◄ گذر زمانی رخ میدهد که یکی از سیارات ناهید یا عطارد از دید ناظر زمینی از مقابل قرص خورشید عبور کند. تصویر بالا مربوط به گذر ناهید در 19 خرداد 1383 است که در برنامه آنلاین گذر زهره توسط آسمان پارس به نمایش در امده بود.

این تصاویر همزمان در شبکه های اجتماعی این وبگاه نیز منتشر میشود. وب سایت ها و مدیران گروهها و صفحات اینترنتی و مسولان گروههای تلگرام و دیگر شبکه های اجتماعی در صورت تمایل میتوانند پس از تماس با ما در زمان گذز عطارد تصاویر را از طریق این وبگاه برای مخاطبان خود به صورت اختصاصی به صفحات و گروههای اجتماعی مرتبط با خود ارسال نمایند.

در همین زمینه بخوانید خبر کارگاه نجوم و اخترفیزیک ایرانی- فرانسوی گذر عطارد به مناسبت چهارصدمین سالگرد معرفی تئوری گذر برای اولین بار توسط گالیله در تاریخ 19 و20 اردیبهشت 1395 (8 و 9 می 2016 ) با همکاری انجمن نجوم ایران و دانشگاه یزد برگزار خواهد شد. 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص زمان های گذر در شهر و منطقه شما به این نشانی مراجعه نمایید.



اطلاعاتی در خصوص گذر سیاره عطارد از مقابل خورشید در 20 اردیبهشت کاه 1395

گردآوری و نگارش: ا. صفایی وبگاه رصد خانه کاشان

در اثر حرکت انتقالی زمین به دور خورشید به نظر می رسد که خورشید مسیری را در بین ستارگان در طول سال طی می کند. این مسیر را دایره البروج می گویند. از آنجا که همه سیارات در حرکت مداری خود به دور خورشید تقریبا در یک صفحه قرار می گیرند، منطقه ای را که از دید ناظر زمینی سیارات ظاهرا در آسمان طی می کنند منطقه البروج می گویند. دو سیاره ناهید و تیر به عنوان سیارات داخلی هم در منطقه البروج حرکت می کنند. اگر زمین و سیارات داخلی دقیقا در یک صفحه قرار می گرفتند ما در هر دوره چرخش یک سیاره شاهد یک اختفای سیاره در پشت خورشید و یک پدیده گذر آز مقابل آن بودیم. اما صفحه مداری دو سیاره تیر و ناهید اندکی با صفحه دایره الیروج زاویه می سازد. بنابراین فقط در مواردی که پدیده گذر یا اختفا در نقطه گره مداری این دو سیاره و دایره البروج باشد این پدیده از روی کره زمین قابل مشاهده است.

ما از روی کره زمین بطور متوسط می توانیم شاهد 13 گذر سیاره تیر از روبروی خورشید در هر قرن باشیم. گذرهای سیاره تیر معمولا در ماههای اردیبهشت و آبان رخ می دهد. در گذرهای اردیبهشت سیاره تیر در از گره نزولی عبور می کند. درصورتی که در هنگام در ماه آبان این سیاره از گره صعودی در حال عبور است. مدار سیاره تیر چندان هم بصورت بیضی بسته نیست و پیچیدگی زیادی دارد. عبور سیاره از گره نزولی هنگامی رخ می دهد که سیاره از خورشید فاصله بیشتری داشته و به ناظران زمینی نزدیکتر است. اما در هنگام عبور از گره صعودی که فعلا در ابان ماه رخ میدهد سیاره به خورشید نزدیکتر بوده و از ناظران زمینی دورتر است. بنابراین اندازه ظاهری آن کوچکتر است. 

اندازه ظاهری سیاره در گذرهای اردیبهشت حدود 12 ثانیه قوسی است. اما در گذرهایی که در آبان رخ می دهد اندازه ظاهری سیاره حدود 10 ثانیه قوسی بیشتر نیست. از طرفی احتمال مشاهده گذر در گره نزولی (در اردیبهشت ) نقریبا نصف حالتی است که گذر در گره صعودی و در آبان رخ می دهد.

بنابراین گذر سیاره تیر در 20 اردیبهشت 1395 در حالتی رخ می دهد که سیاره به ما نزدیکتر و رصد آن جالب تر است. چراکه اندازه ظاهری آن حدود 12 ثانیه قوسی و واضح تر است. 

گذرهای بعدی سیاره تیر در آبان 1398 ، 1411 ، 1418 و اردیبهشت 1428 رخ می دهد. اما آنچنان که گفته شده پس از گذر زیبای اردیبهشت 1395 گذر مشابه بعدی در اردیبهشت 1428 رخ خواهد داد. بنابراین گذر نقطه نزولی اردیبهشت 1395 فرصتی است که تا 33 سال دیگر تکرار نمی شود.


نخستین لحظه قرار گرفتن نخستین بخش سیاره تیر در مقابل خورشید  ( تماس اول ) : حدود ساعت 14 و 41دقيقه   بعدازظهر دوشنبه

نخستین لحظه قرار گرفتن کامل سیاره تیر در مقابل خورشید  ( تماس دوم ) : حدود ساعت 14 و 44 دقيقه بعداز ظهر دوشنبه

لحظه میانی گذر ( میانه گذر ) : حدود ساعت 18 و 25 دقيقه عصر روز چهارشنبه 20 اردیبهشت 1395

آخرین لحظه قرار گرفتن کامل سیاره تیر در مقابل خورشید ( تماس سوم ) : حدود ساعت 22 و 07دقيقه شامگاه دوشنبه

لحظه گذر آخرین بخش سیاره تیر از مقابل خورشید ( تماس چهارم ) : ساعت 22 و 10دقيقه شامگاه دوشنبه 20 اردیبهشت 1395

کل مدت گذر حدود 7 ساعت و 29 دقیقه است. 

با توجه به اینکه لحظه غروب خورشید در کاشان در روز 20 اردیبهشت در ساعت 19 و 55 دقیقه و21  ثانیه است. بنابراین در کاشان تا ساعتی پس ار لحظه میانی گذر، رصد این پدیده میسر است. یعنی در تمامی نقاط ایران از بعداز ظهر تا زمان غروب خورشید، پدیده گذر  حتی بدون تلسکوپ با چشم و البته فیلتر مخصوص قابل مشاهده است. لازم به ذکر است که مشاهده خورشید در هر موقع از سال بدون استفاده از عینکهای رصد خورشیدگرفتگی زیان آور است. بدیهی است که در زمان خورشیدگرفتگی و گذر ، کنجکاوی موجب می شود که انسان بیشتر به خورشید نگاه کند. وگرنه فرق خاصی با زمانهای دیگر ندارد. بنابراین سفارش می شود حتما هنگام رصد از فیلتر مطمئن استفاده کنید. رصد این پدیده در هنگام غروب خورشید به دلیل عبور نور خورشید از ضخامت بیشتر جو ساده تر است. اما در همان زمان هم باید از فیلتر استفاده شود.

گردآوری و نگارش: ا. صفایی وبگاه رصد خانه کاشان http://www.uko.ir/uko_website/fa/article-print-238.html 

گذر سیاره تیر 20 اردیبهشت 1395 Transits of Mercury

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص زمان های گذر در شهر و منطقه شما به این نشانی مراجعه نمایید.



No comments have been posted.

Top